Omgeving Delden in de Hof van TwenteCultuur en natuur komen samen in Twente

Het stadje Delden in de Hof van Twente ligt in het landgoed Twickel ligt temidden van de mooie natuur. Het kasteel Twickel ligt centraal in dit prachtige landgoed van 4000 hectare dat zich uitstrekt tot buiten Twente. U kunt op het landgoed Twickel zo'n 150 boerderijen, de Noordmolen, museumboerderij de Wendezoele en andere mooie bezienswaardigheden bezichtigen. Het Landgoed Twickel is een prachtig natuurgebied dat Delden volledig omringt.

In de nabije omgeving vindt u gezellige steden zoals Enschede en Hengelo, maar ook het kunstzinnige stadje Ootmarsum en het gezellige Oldenzaal. Delden is het uitvalspunt om deze mooie omgeving te verkennen per fiets. Vanuit het hotel fietst u prachtige fietsroutes door heel Twente.

 

Omgeving Delden in de Hof van Twente, Landgoed Twickel, Kasteel Twickel
ATB MTB Mountainbike in Twente op de Twickelroute in hotel Aparthotel Delden

Mountainbiken - ATB - MTBSlingeren door de natuur

Op het Landgoed Twickel kunt u een mountainbike tocht maken. 70 Kilometer slingeren door de mooie omgeving die Twente u te bieden heeft.

In oktober 2010 is een MTB-route geopend die 70 km lang is en onder andere door Delden loopt, vlak langs Aparthotel Delden. De route bevat 12 km speciaal aangelegde singletracks en is tot stand gekomen in samenwerking met o.a. Landgoed Twickel. Er zijn meerdere lussen op deze MTB-route, de lus rond Delden is 45 km lang en de lus rond Beckum is 30 km. Beide lussen hebben nog de mogelijkheid stukjes af te snijden.

Natuur en landschapKasteel en Landgoed Twickel

Twickel is bekend om het landschapsschoon. Kenmerkend is de harmonie tussen natuur- en cultuurlandschappen: de afwisseling van bossen, heidevelden en moerassen met akkers en weilanden. Met als extra accenten daarin talrijke beken, houtwallen, boomgroepen en solitaire bomen. U komt op het landgoed bijna alle typisch Twentse landschappen tegen.

Twickel is beroemd om zijn bossen. Er zijn loofbossen en naaldbossen in grote aaneengesloten bosgebieden en in kleine verspreid liggende bosjes.

 
Bossen en lanen

Prachtige eikenbossen vindt u er. Op sommige plekken treft u een rijke flora aan met onder meer de Wilde Kers en de zeldzame Wilde Mispel. Sommige bosjes zien in het voorjaar wit van de Bosanemonen, soms vergezeld van bijzondere planten als Gele Dovenetel, Maagdenpalm, Gulden Boterbloem en Bosereprijs. Ook komen hier tientallen soorten broedvogels voor, waaronder Buizerd, Bosuil en Houtsnip.

 
Overpark

Tegenover het omheinde kasteelpark ligt het overpark. Het lanenstelsel stamt uit de 17e eeuw. Dit park is aangelegd door de landschapsarchtecten Zocher en Petzold. De toegang is vrij. Het is een aantrekkelijk wandelgebied met paden die over de Twickelervaart en de Oelerbeek voeren. Het is uitzonderlijk rijk aan vogels. De oude bomen met veel dood hout lokken allerlei spechten aan: Zwarte Specht, Groene Specht, Grote Bonte Specht en Kleine Bonte Specht. U kunt er de Boomklever zien en bij de beken vertonen zich regelmatig de prachtige IJsvogel en de Grote Gele Kwikstaart.
Voor de jacht zijn in het verleden op grote schaal Rododendrons aangeplant. Zij domineren de flora en bloeien vooral in juni. Het gebied is geliefd om de vele soorten paddenstoelen.

Bron: www.twickel.nl

kasteel twickel